W Walencji, w dniu 15 maja 2025 r., odbyło się 2nd FLAVOURsome COST Action Satellite Meeting. Wydarzenie zgromadziło naukowców z całej Europy, specjalizujących się w badaniach nad profilowaniem fizykochemicznym matryc żywnościowych, właściwościami sensorycznymi oraz zastosowaniem metod sztucznej inteligencji w analizie żywności.
Podczas spotkania dr Anna Stasiłowicz-Krzemień, Adiunkt Katedry i Zakładu Farmakognozji i Biomateriałów, jako aktywny członek grupy Working Group 1: Food matrices physico-chemical profiling: chemical structure, sensory properties and machine learning, wygłosiła prezentację ustną pt.: „Cyclodextrin-Enriched Natural Deep Eutectic Solvent-Based Pressurized Liquid Extraction for Enhanced Polyphenols Recovery and Bitterness Masking in Hop Cone Extracts”.
Badania powstały we współpracy z Prof. dr hab. n. farm. Judytą Cielecką-Piontek, Prof. Martą Lores oraz dr Gerardo Alvarezem-Riverą.
Wystąpienie spotkało się z dużym zainteresowaniem uczestników. Przedstawione wyniki badań zostały uzyskane w ramach stażu naukowego realizowanego w Universidade de Santiago de Compostela, w ramach programu Short-Term Scientific Mission finansowanego przez FLAVOURsome COST Action.
Serdecznie gratulujemy dr Stasiłowicz-Krzemień aktywnego udziału w międzynarodowym wydarzeniu naukowym oraz zaangażowania w rozwój interdyscyplinarnych badań nad nowoczesnymi metodami ekstrakcji składników bioaktywnych.